middagstips
Saftig lammestek med ovnsbakte rotgrønnsaker
Surret lammestek bruner du raskt i pannen før du legger den i en ildfast form med rotgrønnsakene. Deretter lager steken seg nærmest selv.
2t 30min / 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Dette trenger du til lammestek:
1 kgsurret lammestek
2 ssolivenolje
2 feddhvitløk (finhakket)
1 ssfersk rosmarin (finhakket)
1 ssfersk timian (finhakket)
1 tsflaksalt (grovt)
en halv tspepper
Ovnsbakte grønnsaker:
1 stkgul løk (i båter)
1 stkrødløk (i båter)
250 ggulrøtter (i biter)
200 gpastinakk (i biter)
250 grødbeter (i biter)
250 ggulbeter (i biter)
2 ssrapsolje
1 tsflaksalt (grovt)
en halv tspepper
2 stilkerfersk timian (eller rosmarin)
Fremgangsmetode
Sett ovnen på 125˚C. Tørk lammesteken godt med kjøkkenpapir og brun raskt på alle sider i en stekepanne på høy varme. Legg steken i en ildfast form.
Bland sammen olivenolje, finhakket hvitløk, urter, salt og pepper. Gni blandingen godt inn i kjøttet.
Sett inn steketermometer i den tykkeste delen og stek midt i ovnen til kjernetemperaturen viser 65-70˚ for medium stekt kjøtt, eller 75˚ for gjennomstekt kjøtt. Det tar ca. 1,5-2 timer.
Ovnsbakte grønnsaker
Rens løk og rotgrønnsaker og del i omtrent like store biter.
Legg grønnsakene i en ildfast form og ringle over rapsolje. Krydre med flaksalt, nykvernet pepper og ferske urter, og vend om slik at alt fordeler seg jevnt.
Ta lammesteken ut av ovnen når den ønskede temperaturen er nådd. Dekk med aluminiumsfolie og la steken hvile til grønnsakene er ferdig stekt.
Øk temperaturen på ovnen til 210˚C varmluft. Stek rotgrønnsakene midt i ovnen til de er møre og har fått fin farge, ca. 20-30 minutter. Vend om underveis.
Skjær lammesteken i fine skiver og server med ovnsbakte rotgrønnsaker.